woensdag 7 december 2022

Alentejo

Alentejo is het warme, zonnige en zacht glooiende platteland in het zuidelijk deel van Portugal, waar het dagelijkse leven nog net als enkele eeuwen gelegen volledig in het teken van landbouw en veeteelt staat.

Zou je Portugezen laten kiezen wat ze het mooiste deel van heel Portugal vinden, dan zou zou Alentejo ongetwijfeld erg veel stemmen krijgen. Dit zuidelijke platteland aan de andere kant van de rivier de Taag symboliseert met zijn zacht glooiende heuvels, uitgestrekte graanvelden, kurkeiken en oeroude agrarische dorpjes bovenop de heuveltoppen meer dan welke streek dan ook het gemoedelijke Portugese leven. Dunbevolkt en nog niet ontdekt door het massatoerisme zoals de zuidelijker gelegen Algarve, is het vooral een deel van het land dat je op je dooie mak genietend kunt verkennen.

Bezienswaardigheden

Alentejo, wat letterlijk staat voor voorbij de Tejo oftewel voorbij de Taag, is in de eerste plaats een agrarische regio die vaak wel de graanschuur van Portugal wordt genoemd. Bekend om de uitgestrekte en glooiende graanvelden en de krachtige zon, is dit heetste deel van Portugal met ontelbare kurkeiken echter ook de grootste producent van kurken in de wereld. Tevens is er in het deel het dichtst bij Lissabon ook sprake van veeteelt, wordt er aan grootschalige olijventeelt gedaan meer naar het zuiden, en wordt het oosten van Alentejo vooral gekenmerkt door rotsachtige heuvels met dunbevolkte natuurparken, zoals dat van de Serra de São Mamede. Aan de westelijke kust tenslotte zul je lege stranden en kleine vissershaventjes vinden. Hiermee is Alentejo dus ook een erg gevarieerd deel van Portugal, wat het er voor de toerist alleen maar interessanter op maakt om te bezoeken.

Hoewel dunbevolkt, zijn de kleine stadjes en dorpjes vanuit het oogpunt van de bezoeker ook zeker een bezienswaardigheid. Zo is Évora als hoofdstad van Alentejo een van de meest historische steden van het land, terwijl bijvoorbeeld Portalegre in het heuvelachtige oosten en Sines aan de westelijke kust al even innemend zijn. Erg bijzonder is ook de vesting van Elvas, een oud garnizoensdorp aan de Spaanse grens. Wat betreft de hoog op de heuveltoppen gelegen agrarische dorpjes van Alentejo, hier heeft de tijd al sinds enkele eeuwen op een goede manier stil gestaan en lijkt de lokale bevolking zich enkel om hun akkers en vee te bekommeren.

Een waarschuwing voor een tocht door Alentejo is overigens op zijn plaats, aangezien het als een van de heetste delen van Europa in de zomer soms onaangenaam warm kan zijn met regelmatige temperaturen boven de veertig graden. Heb je de mogelijkheid een ander deel van het jaar op bezoek te gaan, dan zijn het voor- en najaar veel comfortabeler.

Bereikbaarheid

kaart Alentejo Portugal

Praktische informatie

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net