woensdag 7 december 2022

Alfama

Alfama is met vele restaurants en muziekhuizen de oudste wijk van Lissabon waar je via nauwe, kronkelende straatjes zowel Moorse binnenplaatsen als eeuwenoude historische kerken kunt ontdekken.

Hoewel de Portugese hoofdstad behoort tot de oudste steden van Europa, is veel van het oude Lissabon tijdens een rampzalige aardbeving in 1755 verloren gegaan. Het oudste nog bestaande deel van de stad, Alfama, is tijdens deze natuurramp echter overeind blijven staan en vormt met zijn smalle, kronkelende steegjes en kleine pleintjes vandaag de dag nog altijd een van de meest schilderachtige wijken van Lissabon. Met bebouwing die voornamelijk stamt uit de tijd van de Moorse overheersing en een voortreffelijk uitzicht op het blauwe water van de monding van de rivier de Taag, is het dan ook zeker een bezoek meer dan waard.

Bezienswaardigheden

De eeuwenoude straatjes, pleintjes en kleurrijke huizen, aangelegd in de tijd dat het huidige Spanje en Portugal door de islamitische Moren bestuurd werd, zijn natuurlijk in de eerste plaats wat de toeristen naar Alfama trekt. Nadat de stad in 1147 uiteindelijk terugveroverd werd, bleef het in de Moorse tijd aangelegde stratenpatroon en een groot deel van de architectuur behouden. Ook de naam van de wijk komt van het Arabische Al-hamma wat fonteinen betekent.

Anders dan je zou denken in een van oorsprong Moors deel van Lissabon, zijn het echter vooral de vele oude christelijke kerken welke later zijn bijgebouwd die de grote toeristische trekpleisters binnen de wijk vormen. Zo is er de kathedraal van Lissabon die hier meteen in de twaalfde eeuw geplaatst werd, maar nog veel indrukwekkender is het zeventiende-eeuwse klooster van São Vicente de Fora, dat vooral bekend staat om de graftombes van de koningen van de Braganza-dynastie die eeuwenlang Portugal regeerde. De voormalige Santa Engrácia, een enorme barokke kerk ook gebouwd in de zeventiende eeuw, doet daarnaast sinds een halve eeuw dienst als het Panteão Nacional, oftewel het pantheon waar belangrijke Portugese staatslieden bijgezet worden.

Behalve eeuwenoude huizen en prachtige kerken, is Alfama tenslotte ook uitermate geschikt om de meest verrukkelijke Portugese gerechten in kleine, gezellige restaurants uit te proberen. Tevens heb je hier in tegenstelling tot in de erg massale uitgaanswijk Bairro Alto, de kans om in alle rust te genieten van de befaamde en droefgeestige Portugese fadomuziek die nog altijd in de talloze fadohuizen van Alfama gespeeld wordt.

Bereikbaarheid

kaart Alfama Lissabon

Alfama ligt ingeklemd tussen de oever van de rivier de Taag en de heuvel met het kasteel van São Jorge. Het kan het best bereikt worden via de blauwe metrolijn. Volg vanaf de stations Terreiro do Paço of Santa Apolónia het water in de richting van het kasteel en loop vervolgens een van de vele steegjes in om Alfama te bereiken.

  • Volledige naam : Alfama
  • Openingstijden : niet van toepassing
  • Toegangsprijs : niet van toepassing
  • Nabije attracties : Bairro Alto, Kasteel van São Jorge
  • Aanbevolen tijdsbestek : enkele uren

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net