woensdag 7 december 2022

Algarve

De Algarve is de warme, zonnige kuststreek in het uiterste zuiden van Portugal waar zowel ontspannen als sportieve vakanties probleemloos gegarandeerd kunnen worden.

Zuid-Europese landen hebben natuurlijk een imago van prachtige stranden, een warm, zonnig klimaat en meer uitgaansgelegenheden en restaurants dan dat je tijdens je vakantie tijd hebt ze allemaal te bezoeken. De Portugese Algarve met haar spectaculaire kust stelt op dit gebied zeker niet teleur, en ook zal niet als een verrassing komen dit zuidelijkste deel van het land verreweg de meeste toeristen trekt. Vooral in de zomer, wanneer de bevolking bijna vertienvoudigt, is hier in de talloze resorts en op de meer dan honderd stranden sprake van een massale maar gezellige drukte.

Bezienswaardigheden

Hoewel de naam Algarve van het Arabisch komt en komisch genoeg het het westen betekent, naar de ligging in het westen van het voormalige Moorse rijk, wordt er tegenwoordig de hele zuidelijke kust van Portugal mee bedoelt, welke zich uitstrekt van de Spaanse grens tot Kaap Sint-Vincent in het uiterste zuidwesten. De kust wordt gekenmerkt door hoge, spectaculaire klippen met daartussen beschutte strandjes, afgewisseld met grotere zandstranden en badplaatsen en een platteland met sinaasappel- en amandelbomen meer landinwaarts. Het subtropische klimaat, palmbomen en de oneindige Atlantische Oceaan maken het vakantieplaatje al snel compleet.

Waar de meeste toeristen kiezen voor een van de vele luxe resorts of hotelsteden met bars, nachtclubs, moderne winkelcentra en zwembaden zoals in de regionale hoofdstad Faro, Lagos, Praia da Luz, Albufeira en Vilamoura, is er in de Algarve ook zeker geen gebrek aan meer culturele stadjes. Zo staan in bijvoorbeeld het toeristische Lagos de stadsmuren nog steeds overeind en vormt de voormalige slavenmarkt een belangrijke toeristische attractie, terwijl het prachtige historische centrum van Tavira en het oude kasteel van Silves ook zomer op zomer veel toeristische belangstelling mogen verwachten. Op sportief gebied is het naast zeilen en zwemmen vooral goed golfen in de Algarve, met enkele van Europa’s beste golfterreinen niet ver van de oceaan. Wandelaars kunnen hun hart tenslotte ook ophalen met enkele honderden kilometers aan wandelpaden die nooit ver van de hotels verwijderd zijn.

Bereikbaarheid

kaart Algarve Portugal

Met in de zomer rechtstreekse vluchten naar Faro vanaf veel Europese steden, is de Algarve een van de best bereikbare delen van heel Portugal. Wil je de kuststreek vanuit Portugal bereiken dan kan dit vanaf Lissabon met de trein welke er ongeveer vier uur over doet. Per auto kan het over de A2 iets sneller, maar is het alsnog een flinke reis. Binnen de Algarve is de oude spoorlijn langs de kust een minder efficiënte maar wel aangenamere manier van reizen dan de moderne toeristische reisbussen.

Praktische informatie

  • Belangrijkste stad : Faro
  • Afstand Lissabon : 280 kilometer
  • Nabije plaatsen : Alentejo
  • Aanbevolen tijdsbestek : enkele dagen

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net