woensdag 7 december 2022

Alto Douro

De Alto Douro is een wijnstreek in het noorden van Portugal welke beroemd is door zowel de productie van port als het bijzonder pittoreske en idyllische landschap.

Wie aan Portugese wijn denkt, denkt vaak automatisch aan port, de verstevigde, zoete rode wijn die al eeuwenlang exclusief in de vallei van de Douro in het noorden van Portugal geproduceerd wordt. Behalve een uitstekende gelegenheid van deze kwaliteitswijn te proeven, is de vallei met prachtige wijngaarden en kleine pittoreske dorpjes ook een volledige toeristische bezienswaardigheid op zichzelf die een reis naar het Zuid-Europese land zonder meer compleet maakt.

Bezienswaardigheden

De Alto Douro, wat ook wel vertaald kan worden als het hooggelegen deel van de rivier de Douro, duidt op de hoogvlakte vanaf ongeveer 400 meter boven zeeniveau tot aan de Spaanse grens waar het grootste deel van de wijngaarden te vinden zijn. Hoewel de geschiedenis van wijnbouw hier teruggaat tot de Romeinse tijd, kwam deze pas echt tot bloei tegen het einde van de zeventiende eeuw met de export van port naar Engeland. In 1756 werd door een koninklijk decreet de vereisten van en het gebied waar port mocht worden geproduceerd zelfs officieel vastgelegd, waarmee het voor het eerst in de geschiedenis was dat wijnproductie door de overheid aan regels werd onderworpen.

Het bijzondere aan het landschap van de Alto Douro is dat het volledig in het teken van de wijnproductie staat. Zo zijn er door de eeuwen heen speciale terrassen aangelegd om de vruchtbare grond te behouden en de hellingen van de bergen zo aan te passen dat de druiven optimaal zonlicht krijgen. In sommige gevallen betekent dit zelfs dat de bomen verticaal gepland zijn. Ook de kleine dorpjes met witte muren die hoger in de bergen liggen en de schilderachtige wijnboerderijen, ook wel bekend als quintas, dragen bij aan de magie van het landschap.

Bereikbaarheid

kaart Alto Douro Portugal

Hoewel er sprake is van wijngaarden vanaf het de monding van de Douro bij Porto tot aan de Spaanse grens, ligt het mooiste deel tussen de dorpjes São João da Pesqueira en Pinhão, welke bereikt kunnen worden vanaf de N222 die vanaf Porto de vallei vrij nauwkeurig volgt. Een andere mogelijkheid is de in de negentiende eeuw aangelegde Douro-spoorlijn te nemen, welke prachtige uitzichten op de vallei biedt en ook de mogelijkheid geeft onderweg in de mooiste dorpjes uit te stappen.

Praktische informatie

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net