woensdag 7 december 2022

Archeologisch Park Vale do Côa

Het Archeologisch Park Vale do Côa herbergt een van de grootste verzamelingen rotstekeningen van Europa, waarvan sommigen zelfs enkele tienduizenden jaar oud zijn.

Waar je bij een vakantie naar Portugal doorgaans zult denken aan uitgestrekte, zonnige stranden en eeuwenoude culturele steden, kan het voor de afwisseling zeker geen kwaad eens iets heel anders te bezoeken. De rotstekeningen in de vallei van de rivier de Côa zijn zoiets heel anders. Met duizenden afbeeldingen van dieren, mensen en wapens van enkele tienduizenden jaren geleden, maar ook schilderingen van treinen en vliegtuigen uit de vroege twintigste eeuw, geldt deze vallei als de grootste archeologische vondst van heel Portugal en is het zeker weten een aangename afwisseling op weer eens de zoveelste oude kerktoren om als toerist te bekijken.

Bezienswaardigheden

Hoewel alles onder één park valt en het geldt als één toeristische bezienswaardigheid, zijn de rotstekeningen in werkelijkheid verspreid over 23 archeologische plekken, allemaal aan de oever van een 17 kilometer lang deel van de vallei van de Côa. De oudste plekken zijn tot 24.000 jaar oud, met talloze afbeeldingen van dieren waar in die tijd jacht op gemaakt werd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de uitgestorven oerossen, maar ook aan herten, paarden, vissen en vogels. De meer recentere tekeningen uit bijvoorbeeld de bronstijd of die van net voor het begin van de jaartelling toen Keltische volkeren in dit gebied leefden, laten ook menselijke afbeeldingen, wapens en zelfs abstracte kunst zien. Meestal gaat het hier om tekeningen die in de rotsen uitgekerfd of gebeiteld zijn, met slechts heel af en toe een bewaard gebleven rotsschildering.

Erg bijzonder aan de tekeningen in de vallei van de Côa is tenslotte dat sommige van erg recente datum zijn, met de jongste afbeeldingen van onder andere religieuze figuren, boten, treinen en zelfs vliegtuigen uit het begin van de twintigste eeuw. Hoewel het niet meer onder prehistorische kunst gerekend kan worden, is het zeker een bezienswaardige toevoeging aan deze toeristische attractie.

Bereikbaarheid

kaart Archeologisch Park Vale do Côa Portugal

Het archeologische park is te vinden in het noordoosten van Portugal, niet ver van het plaatsje Vila Nova de Foz Côa op ongeveer twee uur rijden vanaf Porto. Neem hiervoor de A4 tot aan Amarante en volg daarna de N222 tot aan Vila Nova de Foz Côa. Ook is het mogelijk de trein te nemen naar Pocinho, dat net iets ten noorden aan de Douro-lijn ligt met regelmatige treinen vanaf Porto.

Praktische informatie

  • Volledige naam : Núcleos de arte rupestre do Vale do Côa
  • Regio en subregio : Norte, Douro
  • Afstand Lissabon : 390 kilometer
  • Nabije plaatsen : Porto, Guimarães, Nationaal Park Peneda-Gerês
  • Aanbevolen tijdsbestek : een halve dag

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net