woensdag 7 december 2022

Aveiro

Aveiro is door de kleurrijke huizen, gondels, kanaaltjes en prachtige stranden een ideale bestemming voor iedereen die de Atlantische kust van Portugal wil ervaren.

Toeristen die belanden in het oude havenstadje Aveiro denken soms wel eens in het verkeerde land te zijn aangekomen. Met talrijke kanaaltjes, gondels, een lagune en zeer kleurrijke architectuur heeft het inderdaad wel wat weg van het Italiaanse Venetië. Voeg daar ook nog aan toe de prachtige stranden van de Costa da Prata, wat vertaald kan worden als de Portugese zilverkust, en je zult begrijpen waarom het kleine, rustgevende Aveiro erg populair is bij zowel Portugese als internationale bezoekers. Niet ver van grotere steden zoals Porto of Coimbra, leent het zich bij uitstek voor hen die enkele dagen aan de kust willen doorbrengen.

Bezienswaardigheden

De schilderachtige straatjes van Aveiro met daarlangs kleurrijke, prachtig versierde gevels van soms honderden jaren oud zijn precies zoals je die in Portugal zou verwachten. De gezellige kleine winkeltjes, restaurants waar al het heerlijke uit de zee te krijgen is en cafés van waaruit gepassioneerde muziek klinkt, maken het plaatje alleen maar completer. Cultuur is er ook genoeg, bijvoorbeeld in de vorm van de Convento de Jesus uit de vijftiende eeuw met het graf van de heilige Joana. En hoewel niet echt een toeristische attractie, moet je zeker de ovos moles eens proeven. Dit zijn lekkernijen in de vorm van een schelp waar de inwoners van Aveiro als sinds de negentiende eeuw naar hartenlust van snoepen.

Wat Aveiro echter het meest bijzonder maakt zijn de kanaaltjes welke de stad via de lagune verbinden met de Atlantische Oceaan. Hoewel niet helemaal te vergelijken met het veel grotere Venetië, is een rondvaart in een moliceiro zoals de gondels hier heten zonder meer aan te raden. Ook de uitgestrekte en zeer schone stranden die slechts enkele kilometers van de binnenstad verwijderd liggen trekken veel bezoekers. De meest bezochte zijn de Costa Nova en het strand van Barra, terwijl het duinlandschap van São Jacinto aan de andere kant van de lagune erg geschikt is voor ontspannende wandelingen. Vooral in de zomer wordt deze kust erg gewaardeerd door de verkoelende invloed van de oceaan, terwijl de stevige winden van de herfst zich uitstekend lenen om te zeilen en te surfen.

Bereikbaarheid

kaart Aveiro Portugal

Aveiro ligt aan de Atlantische kust bijna precies tussen Porto en Coimbra in. Vanaf Porto is het over de A1 en A29 ongeveer 75 kilometer, vanaf Coimbra over de A1 65 kilometer. Met de trein doe je er vanaf beide steden minder dan een uur over, terwijl dagelijks meerdere treinen van Lissabon naar Porto ook in Aveiro stoppen en er ongeveer twee uur over doen.

Praktische informatie

  • Aantal inwoners : 78,000
  • Regio en subregio : Centro, Baixo Vouga
  • Afstand Lissabon : 260 kilometer
  • Nabije plaatsen : Coimbra, Porto
  • Aanbevolen tijdsbestek: een of twee dagen

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net