woensdag 7 december 2022

Bairro Alto

Bairro Alto, gelegen in een historische, authentieke en eeuwenoude wijk van Lissabon, kan zonder meer omschreven worden als de meest dynamische uitgaanswijk van heel de stad.

Wie een beetje Portugees begrijpt zal al snel doorhebben dat Bairro Alto een stadsdeel van Lissabon is dat iets hoger gelegen is dan het centrum van de stad. Met talloze smalle maar rechte straatjes en historische architectuur tot vele honderden jaren oud, is het daarnaast ook een van de weinige delen van Lissabon dat de vernietigende aardbeving van 1755 grotendeels overleefd heeft. Bovenal echter, staat Bairro Alto bekend als het meest levendige uitgaansgebied van de Portugese hoofdstad. Met honderden bars, restaurants en andere uitgaansgelegenheden is er voor iedereen wel geschikt vertier te vinden.

Bezienswaardigheden

Hoewel tegenwoordig bekend als een van de oudere en authentieke delen van Lissabon, was Bairro Alto aanvankelijk aan het eind van de middeleeuwen een nieuw geplande wijk om de grote bevolkingsgroei van die tijd op te vangen. Door de eeuwen heen werd het stadsdeel daarna stukje bij beetje verder uitgebreid, telkens in de dan geldende bouwstijl waardoor het een bonte verzameling is van meer dan vijf eeuwen aan architectuur. Toch zijn in heel Bairro Alto overduidelijk de smalle en soms erg steile straatjes, de hoge vierkante huizen en de vele plantenbakken op de balkons terug te vinden die de wijk zo kenmerkend maken.

Hoewel dit zeer pittoreske stadsdeel van Lissabon ook overdag vele bezoekers trekt, is het toch vooral na zonsondergang wanneer de bars en cafés hun deuren openen dat Bairro Alto echt tot leven komt. Door de sfeervolle locatie is het namelijk niet alleen een erg ongedwongen en gemoedelijke uitgaanswijk, maar door de onderverdeling in kleine gebieden die zich toespitsen op een bepaald clientèle ook een erg gevarieerde. Zo is het deel rond Rua Diário de Notícias vooral erg populair onder studenten, terwijl de Rua da Bica de Duarte Belo een wat ouder en alternatief publiek trekt. De Rua da Barroca en de straten die hier op uitkomen richten zich juist weer meer op homoseksuele bezoekers, terwijl het gebied rond het Hotel do Bairro Alto tenslotte een stuk duurder en exclusiever is.

Bereikbaarheid

kaart Bairro Alto Lissabon

Hoewel de grenzen van Bairro Alto niet heel duidelijk zijn, wordt de Rua Dom Pedro V meestal als het noordelijke einde beschouwd en de Rua Loreto als het zuidelijke uiteinde. In het westen vormt de Rua do Século de grens van het uitgaansgebied, terwijl het in het oosten langs de helling langzaam overgaat naar het centrum van Lissabon. Het dichtstbijzijnde metrostation is Restauradores op de blauwe lijn, vanaf waar het enkele minuten heuvelopwaarts lopen is naar Bairro Alto.

  • Volledige naam : Bairro Alto
  • Openingstijden : niet van toepassing
  • Toegangsprijs : niet van toepassing
  • Nabije attracties : Alfama, Kasteel van São Jorge
  • Aanbevolen tijdsbestek : een halve dag

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net