woensdag 7 december 2022

Braga

Braga is de derde stad van Portugal en is met een roemrijk verleden als Romeinse stad en bisschopszetel zeer aan te bevelen voor hen die naar Portugal komen voor de cultuur.

Helemaal in het verre, cultuurrijke noorden van Portugal, is Braga na Lissabon en Porto de derde stad van het land. Hoewel het door de landinwaartse ligging nooit een rol van belang heeft gespeeld in de dagen van het Portugese koloniale rijk, kent het daarentegen een rijk verleden als Romeinse stad en bisschopszetel die een grote rol van belang heeft gespeeld in de kerstening van het Iberische schiereiland. Met talloze kerken en historische bezienswaardigheden is Braga een uitstekend alternatief voor hen die meer van het culturele Portugal willen ervaren.

Bezienswaardigheden

Doordat de geschiedenis teruggaat tot voor het begin van de jaartelling, is er uit elke historische periode wel wat te bezoeken in Braga. Zo zijn er uit de Romeinse tijd de openbare baden, de Termas Romanas de Maximinos, en ook wordt er in de stad elk voorjaar het erg groot opgezette Braga Romana-festival opgevoerd met honderden mensen in Romeinse klederdracht. Uit de daaropvolgende middeleeuwen zijn er nog veel meer bouwwerken bewaard gebleven, waaronder de Torre de Menagem, de donjon van het voormalige kasteel van Braga, en enkele torens en verdedigingswerken van de stadsmuur, waarbij de Torre de Santiago met gotische, barokke en rococo elementen het meest de moeite van het bezoeken waard is.

Bovenal echter, is Braga een zeer religieuze stad. Met een bisschopszetel die tot bijna tweeduizend jaar teruggaat komt het niet als een verrassing dat de stad vol staat met meer dan veertig historische kerken, waarbij de een zo mogelijk nog mooier is dan de ander. De middeleeuwse kathedraal, met een rijk versierd orgel, een museum en de graftombe van de in de tweede eeuw overleden bisschop Sint Ovídio behoort zonder meer tot de hoogtepunten, evenals het later aangelegde Antigo Paço Arquiepiscopal, het paleis van de bisschop. Ook de iets buiten de stad op een berg gelegen Bom Jesus do Monte, een bedevaartsoord met een bijzondere zigzag-trap naar boven waar je tijdens het Festa do Espirito Santo soms zondigen op hun knieën naar boven zult zien gaan, moet zeker met een bezoek vereerd worden. Een ander religieus feest in Braga tenslotte is de Semana Santa in maart, waarbij de wederopstanding van Jezus herdacht wordt en de hele stad vol staat met met de meest kleurrijke bloemen.

Bereikbaarheid

kaart Braga Portugal

Braga ligt in het verre noorden van Portugal, maar is als derde stad van het land goed bereikbaar. Directe treinen vanaf Lissabon doen er ongeveer vier uur over, terwijl het vanaf Porto of het nabijgelegen Guimarães binnen een uur te bereiken is. In de auto kun je vanaf Porto de A3 nemen en vanaf Guimarães de A11.

Praktische informatie

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net