woensdag 7 december 2022

Coimbra

Coimbra was tijdens de middeleeuwen de eerste hoofdstad van Portugal, maar staat tegenwoordig vooral bekend als een zeer levendige en sfeervolle universiteitsstad.

Gelegen aan de rivier de Mondego daar waar de rotsachtige bergen van de Serra da Estrela plaats maken voor groene kuststrook langs de Atlantische Oceaan, is Coimbra een van de meest historische en levendige steden van heel Portugal. Zo was het van oorsprong bijvoorbeeld een Romeinse nederzetting en werd het bij de oprichting van het koninkrijk Portugal in 1139 gekozen als de eerste hoofdstad van het land. Bovenal staat Coimbra echter bekend om haar universiteit, welke tot de oudste en meest prestigieuze van Europa gerekend kan worden en verantwoordelijk is voor het actieve en opgewekte karakter van de behaaglijke stad.

Bezienswaardigheden

De studentenwijk, gelegen op een van de vele heuvels van Coimbra, is voor toeristen door de talloze restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden ook meteen het meest aangename deel van de stad. De vele fadohuizen waar de nationale zangkunst van Portugal beoefend wordt vormen hier een zeer aangename aanvulling op de ietwat weemoedige, maar desondanks zeer mooie architectuur van de stad. De barokke Joanina-bibliotheek van de universiteit is hiervan samen met de twee indrukwekkende kathedralen van Coimbra een van de betere voorbeelden. Het nog veel rijker versierde klooster van Santa Cruz is daarnaast vooral bekend omdat het tevens dienst doet als laatste rustplaats van Afonso Henriques en Sacho I, de eerste twee koningen die over Portugal regeerden.

De kronkelende steegjes en de talrijke door elkaar heen lopende bouwstijlen die de stad vanaf de middeleeuwen vorm hebben gegeven, zijn zeker genoeg om je als toerist enige dagen zoet te houden. Wie graag nog verder het verleden in duikt zijn daarnaast net iets ten zuiden van Coimbra de Romeinse ruïnes van Conímbriga te vinden, de best bewaarde Romeinse stad van heel Portugal. Kunstliefhebbers tenslotte kunnen terecht in het voormalige paleis van de bisschop van Coimbra, waar tegenwoordig een museum over Portugal’s beroemdste beeldhouwer Machado de Castro gevestigd is.

Bereikbaarheid

kaart Coimbra Portugal

Coimbra ligt in het centrale deel van Portugal en is via de A1-autoweg vanaf Lissabon in ongeveer twee uur bereikbaar, vanaf Porto in iets meer dan een uur. Alle treinen tussen deze twee grootste steden van het land stoppen ook op het station Coimbra B, vanaf waar het met een aansluitende trein enkele minuten naar het stadscentrum is. Met de trein is het iets sneller dan met de auto, terwijl regelmatige langeafstandsbussen weer iets goedkoper zijn en van meer plaatsen vertrekken, maar daarentegen ook wat minder comfortabel zijn.

Praktische informatie

  • Aantal inwoners :102,000
  • Regio en subregio : Centro, Baixo Mondego
  • Afstand Lissabon :210 kilometer
  • Nabije plaatsen : Aveiro, Tomar, Klooster van Batalha
  • Aanbevolen tijdsbestek: twee tot drie dagen

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net