woensdag 7 december 2022

Évora

Évora, een oude Keltische en Romeinse stad in het prachtige Alentejo, is vandaag de dag nog altijd een van de meest historische en bezienswaardige plaatsen in Portugal.

Gelegen midden tussen de golvende graanvelden van Alentejo, het warme, heuvelachtige platteland in het zuiden van Portugal, is Évora al meer dan tweeduizend jaar een belangrijke regionale stad. Met historische gebouwen uit bijna elke belangrijke tijdsperiode sinds de Romeinen het in de eerste eeuw voor Christus op de Kelten veroverden, kan de kleine hoofdstad van Alentejo als een waar openluchtmuseum beschouwd worden. Als een van de meest culturele en best bewaard gebleven steden van heel Portugal, staat Évora dan ook geheel verdiend op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Bezienswaardigheden

Onbetwistbaar het meest in het oog springend in Évora zijn de redelijk goed bewaard gebleven resten van de oude Romeinse tempel midden in de historische binnenstad die hier gebouwd werd ter ere van keizer Augustus. Door de toevoegingen uit latere eeuwen is het ook niet moeilijk je voor te stellen hoe het leven in Évora in andere tijdperken geweest moet zijn. Zo behoort de kathedraal, gebouwd op het hoogste punt van de stad nadat het in de twaalfde eeuw op de Moren veroverd was, tot de mooiste in heel Portugal en dragen de andere middeleeuwse kerken en huizen allemaal bij aan de unieke sfeer. Ook de talloze paleizen die gebouwd werden tijdens de ontdekkingsreizen zijn zeer de moeite van het bezoeken waard. Zo is er het Paleis van Vasco da Gama, die nadat hij als eerste Europeaan om Afrika heen voer in Évora van zijn oude dag genoot, en zo mogelijk nog veel indrukwekkender is het paleis van de hertogen van Cadaval met een elegante combinatie van Moorse, gotische en Portugese bouwstijlen. Minder bekend maar ook best interessant is het kleine paleis aan het Geraldoplein waar de Portugese koning tijdens zijn bezoeken aan Évora verbleef. Tenslotte ook uit dezelfde tijd stammend zijn de universiteit, die na die in Coimbra de oudste van het land is, en de Agua de Prata Aqueduct die de stad eeuwenlang van water heeft voorzien.

Behalve het feit dat er in Évora zelf meer dan genoeg te zien en te doen is, staat het ontzettend mooie landschap van Alentejo natuurlijk ook garant voor enerverende kleine uitstapjes. Enkele bijzondere attracties meteen in de nabijheid van Évora zijn de Almendres Cromlech, de grootste verzameling van neolithische menhirs van het Iberische schiereiland, en de Anta Grande do Zambujeiro, een van de grootste en bekendste hunebedden van de regio.

Bereikbaarheid

kaart Évora Portugal

Évora ligt op ongeveer anderhalf uur rijden ten oosten van Lissabon en is te bereiken door eerst de A2 te nemen en vervolgens bij het plaatsje Landeira verder te reizen over de A6. Ook is het mogelijk de bus te nemen, terwijl er daarnaast dagelijks enkele treinen vertrekken vanuit Lissabon die in iets meer dan een uur de afstand overbruggen.

Praktische informatie

  • Aantal inwoners : 57.000
  • Regio en subregio : Alentejo, Alentejo Central
  • Afstand Lissabon :130 kilometer
  • Nabije plaatsen : Lissabon, Elvas, Alentejo
  • Aanbevolen tijdsbestek : twee dagen

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net