woensdag 7 december 2022

Guimarães

Guimarães is een kleine maar historisch en cultureel zeer bezienswaardige stad in het noorden van Portugal van waaruit het land meer dan duizend jaren geleden vorm kreeg.

Weg genesteld in het rotsachtige, ruige noorden van Portugal, is Guimarães de bakermat van Portugese natie. Het was namelijk hier dat in de vroege middeleeuwen het graafschap Portugal gevormd werd nadat de regio veroverd was op de Moren. Ook was het hier, enkele eeuwen van oorlog voeren later, dat de eerste Portugese koning vanuit het kasteel van Guimarães de rest van het huidige land zou veroveren. Met talloze gebouwen uit die tijd, sfeervolle festivals en boeiende musea, is de kleine historische stad in de ogen van veel toeristen een van de cultureel meest intrigerende steden van heel Portugal.

Bezienswaardigheden

De meest herkenbare attractie van Guimarães is onbetwistbaar het uit de tiende eeuw stammende kasteel, dat speciaal gebouwd werd om de stad te verdedigen tegen de Moren en door de forse verdedigingswerken succesvol talloze belegeringen heeft weten te doorstaan. Een minder op oorlog voeren gericht maar minstens zo interessant om te bezoeken kasteel is het vijftiende-eeuwse paleis van de hertogen van Braganza, dat te vinden is in een groot park midden in de stad. Ook de rest van het historische centrum van Guimarães, dat overigens in zijn geheel door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst, staat vol met middeleeuwse huizen, kerken en winkels, waarbij vooral die rond het pittoreske Oliveira-plein een bezoek waard zijn. Wil je de stad vanuit een ander perspectief bekijken, dan is het tevens mogelijk een treintje te nemen naar de berg Penha net ten zuiden van de stad.

Naast historische bouwwerken zijn het ook het grote aantal culturele evenementen dat bezoekers naar de kleine stad in noord-Portugal trekt. Zo wordt er elk jaar in augustus met veel bloemen en parades het stadsfeest gehouden, terwijl het studentenfeest in november met optochten van trommelende studenten in heel Portugal bekend is. Het feest van Santa Luzia daaropvolgend in december, is een festival waar jonge inwoners van de nieuwe stad hun grote liefde proberen te vinden. Wat betreft festiviteiten voor je tong tenslotte kun je ook in Guimarães terecht. De plaatselijke nonnen hebben namelijk tijdens de lange eeuwen dat ze zich binnen de kloostermuren verveelden talloze lekkernijen samengesteld, waarvan de Guimarães-taarten en Toucinho do Ceu (oftewel Hemelse Spek) tot culinaire hoogtepunten behoren welke je zeker eens moet proberen.

Bereikbaarheid

kaart Guimarães Portugal

Guimarães ligt in het noorden van Portugal op ongeveer twintig kilometer via de A11 vanaf de grotere stad Braga. Vanaf Porto is het via de A3 en A7 iets van vijftig kilometer en vanaf beide steden is Guimarães ook snel en eenvoudig per trein of bus te bereiken.

Praktische informatie

  • Aantal inwoners : 52.000
  • Regio en subregio : Norte, Ave
  • Afstand Lissabon : 360 kilometer
  • Nabije plaatsen : Braga, Porto, Nationaal Park Peneda-Geres
  • Aanbevolen tijdsbestek : twee tot drie dagen

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net