woensdag 7 december 2022

Hiëronymietenklooster

Het Hiëronymietenklooster behoort tot grootste publiekstrekkers van Lissabon en staat vooral bekend als een van de belangrijkste symbolen van het Portugese verleden als zeevaardersnatie.

Van de talloze bouwwerken in Lissabon die zijn opgetrokken in de voor Portugal zo kenmerkende en sierlijke Manuelstijl, kan het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staande Hiëronymietenklooster zonder twijfel tot de beste voorbeelden gerekend worden. Gelegen in Belém, het deel van Lissabon van waaruit de grote Portugese ontdekkingsreizigers de wereldzeeën bedwongen, is het klooster samen met de op loopafstand gelegen Torre de Belém het belangrijkste symbool van het eens zo glorierijke Portugese imperium. Vandaag de dag is het klooster een van de meest bezochte toeristische attracties van Lissabon.

Bezienswaardigheden

Hoewel het Hiëronymietenklooster bijzonder mooi is om te bezichtigen, geniet het natuurlijk vooral bekendheid door de rol die het gespeeld heeft in het verleden. Zo brachten Vasco da Gama en zijn bemanning hier de nacht door voordat ze aan hun eerste reis naar het Verre Oosten begonnen. Ook toen ze een jaar later terugkeerden met een grote lading goud, kwamen ze weer bij dit klooster aan. Door de gunstige ligging aan de monding van de rivier de Taurus, bleef het in de eeuwen daarna ook een belangrijke rol spelen als laatste gelegenheid om te bidden voordat de zeelieden aan hun reizen naar de verste uithoeken van de wereld begonnen.

Oorspronkelijk echter, werd het Hiëronymietenklooster gebouwd in opdracht van koning Manuel I, als laatste rustplaats van zijn voorvaderen in de Aviz-dynastie. Zonder twijfel het meest in het oog springende detail van het klooster is de zuidelijke poort, versierd in de naar de koning vernoemde Manuelstijl met afbeeldingen van de koning zelf, verhalen uit de bijbel en van de heilige Hiëronymus van Stridon waar het klooster zijn naam aan ontleent. Eenmaal binnen zijn het de enorme koninklijke graftombes die meteen opvallen in het verder ietwat kale maar door de belichting weemoedig aandoende interieur. Minder imposant maar bij het publiek bekender is de tombe van Vasco da Gama. In de kloostergangen tenslotte bevinden zich ook nog enkele graven van bekende Portugese schrijvers, waaronder dat van de wereldberoemde Fernando Pessoa. Al met al is het klooster dus vooral een bezoek waard vanwege het verleden en de vele graftombes.

Bereikbaarheid

kaart Hiëronymietenklooster Lissabon

Het Hiëronymietenklooster ligt in de wijk Belém en is vanuit het centrum van Lissabon te bereiken met tramlijn 15 die langs de kust naar het westen loopt. Stap uit bij het station Belém-Jerónimos en je zult je bijna pal voor het klooster bevinden.

Praktische informatie

  • Volledige naam : Mosteiro da Santa Maria de Belém
  • Openingstijden : dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:30 (oktober – april) of van 10:00 tot 18:30 (mei – september); gesloten op maandagen, 1 januari, pasen, 1 mei en 25 december
  • Toegangsprijs : €7 met kortingen voor families en senioren
  • Nabije attracties : Torre de Belém
  • Aanbevolen tijdsbestek : twee tot drie uur

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net