woensdag 7 december 2022

Kasteel van São Jorge

Het bijzonder historische Moorse kasteel van São Jorge is door zijn ligging op de hoogste heuvel van de stad de meest in het oog springende toeristische attractie van Lissabon.

Iedereen die meer dan een dag in Lissabon doorbrengt zal het er mee eens zijn dat het kasteel van São Jorge, in het Nederlands ook wel het kasteel van Sint Joris genoemd, absoluut de grootste blikvanger van de stad is. Genesteld op een hoge heuveltop midden in het oude centrum, is dit in de tijd van de Moorse overheersing gebouwde kasteel bijna vanuit elk deel van de stad eenvoudig te herkennen. Doordat het lange tijd dienst deed als het kasteel van waaruit de Portugese koningen het land regeerden heeft het bovendien een belangrijke historische betekenis.

Bezienswaardigheden

Hoewel de oorsprong van het kasteel van São Jorge niet helemaal duidelijk is, hebben archeologen aangeduid dat er al vanaf voor het begin van de jaartelling sprake was van een fort op de huidige locatie. Het grootste deel van het kasteel stamt echter uit de Arabische tijd, toen de Moren het huidige Portugal van de achtste tot de twaalfde eeuw regeerden. Nadat het uiteindelijk door de christelijke legers van koning Afonso Henriques veroverd werd, waren de Portugezen er zo van onder de indruk dat ze het meteen maar bestempelden tot het koninklijke kasteel. Het verloor vervolgens na de aanleg van een nieuw paleis in de zestiende eeuw weliswaar aan belang, maar domineert desondanks vandaag de dag nog altijd de skyline van de Portugese hoofdstad.

Het kasteel van São Jorge is omgeven door een citadel die de gehele heuvel beslaat, maar waarvan de verdedigingswerken door de eeuwen heen helaas zijn afgebroken. Het fort zelf daarentegen is met tien grote torens, promenades, huizen, tuinen, een gevangenis en zelfs een kleine kerk nog in zeer goede staat bewaard gebleven, waarbij de afwijkende Moorse stijl en enkele eeuwen van christelijke verbouwingen het een bijzondere mix voor zelfs de grootste kastelenliefhebbers maken. Voor hen die zich graag verdiepen in de geschiedenis ervan is binnenin het kasteel een museum gevestigd waar je alles te weten kunt komen over de historie van zowel Lissabon als het kasteel zelf. Nog veel meer je ogen de kost geven kan echter door vanaf het kasteel van het adembenemende uitzicht over Lissabon te genieten.

Bereikbaarheid

kaart kasteel van São Jorge Lissabon

Het kasteel van São Jorge is te vinden midden in het oude deel van Lissabon. Het meest voor de hand liggende metrostation is Martim Moniz op de groene lijn. Steek vanaf dit station het plein over en loop enkele honderden meters heuvelopwaarts totdat je voor de poort van het kasteel staat.

Praktische informatie

  • Volledige naam : Castelo de São Jorge
  • Openingstijden : van 9:00 tot 21:00 (maart – oktober) of van 9:00 tot 18:00 (november – februari)
  • Toegangsprijs : €5 met kortingen voor families en senioren
  • Nabije attracties : Bairro Alto, Alfama
  • Aanbevolen tijdsbestek : een tot twee uur

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net