woensdag 7 december 2022

Klooster van Alcobaça

Het middeleeuwse klooster van Alcobaça met graftombes van Portugese koningen, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en behoort tot de historisch belangrijkste bouwwerken van heel Portugal.

Het Portugal ten noorden van de rivier de Taag staat cultureel vooral bekend om de kloosters en vestingen die hier verrezen nadat het land tijdens de middeleeuwen veroverd werd op de islamitische Moren. Waar de kloosters van Tomar en Batalha vaak tot de mooiste van Portugal gerekend worden, staat het klooster van Alcobaça in dezelfde streek vooral in het teken van de Portugese koningen. Door de ligging niet ver van de Atlantische kust in het westen en een groot natuurreservaat in het oosten, is een bezoek aan het klooster bovendien erg goed te combineren met uitstapjes om wat van het indrukwekkende Portugese landschap te zien.

Bezienswaardigheden

Het klooster van Alcobaça kwam tot stand nadat Portugal’s eerste koning Afonso I bij een overwinning op de Moren een klooster had beloofd aan Bernard van Clairvaux, een belangrijke geestelijke binnen de orde der cisterciënzers. Gebouwd van het eind van de twaalfde tot in de dertiende eeuw naar Frans voorbeeld, werd de geschiedenis van het klooster vervolgens nauw verweven met die van het Portugese koningshuis. Zo behoren de graftombes van enkele Portugese koningen en koninginnen nog altijd tot de grootste bezienswaardigheden binnen het klooster, waarbij vooral de prachtig versierde tombes van koning Pedro I en zijn geliefde Inês de Castro in het oog springen. Deze twee tegenover elkaar staande tombes zijn het resultaat van een van de de bekendste liefdesverhalen van Portugal, waarbij Inês niet geaccepteerd werd door Pedro’s vader en zelfs vermoord werd, om vervolgens door Pedro toen hij zelf eenmaal koning was als zijn enige rechtmatige doch niet meer in leven zijnde echtgenote te worden verklaard.

Afgezien van koninklijke intriges was het klooster van Alcobaça bovenal ook een klooster waar monniken hun alledaagse leven leidden, met onder andere slaapzalen, keukens, studiezalen, tuinen en kloostergangen die nog altijd te bezichtigen zijn. Hoewel het klooster grotendeels gebouwd is in de sierlijke en imposante Manuelstijl, een Portugese bouwstijl die de overgang van de laatgotiek naar de Renaissance kenmerkte, zijn er ook nog enkele Arabische invloeden terug te vinden van de tijd dat Portugal geregeerd werd door islamitische heersers. Tevens zijn er daarnaast enkele toevoegingen uit de achttiende eeuw, waaronder de twee barokke torens aan het hoofd van het kerkgedeelte en de in dezelfde tijd bijgezette standbeelden van Portugese koningen, welke het klooster nog net even interessanter maken.

Bereikbaarheid

kaart klooster van Alcobaça Portugal

Het klooster van Alcobaça is te bereiken door vanaf Lissabon de A8 naar Leiria te nemen, waarna het in ongeveer een uur rijden te afreizen is. Wil je met het openbaar vervoer reizen, dan kun je vanaf het treinstation van Agualva-Cacém, een voorstad van Lissabon, de trein nemen naar het station van Valado-Nazaré-Alcobaça‎ en vanaf daar een bus nemen naar het klooster.

Praktische informatie

  • Volledige naam: Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça
  • Regio en subregio: Centro, Oeste
  • Afstand Lissabon: 110 kilometer
  • Nabije plaatsen: klooster van Batalha, Tomar, Coimbra
  • Aanbevolen tijdsbestek: maximaal een dag

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net