woensdag 7 december 2022

Klooster van Batalha

Het klooster van Batalha, gebouwd na een belangrijke overwinning van Portugal op het aangrenzende koninkrijk Castilië, is op het gebied van architectuur een van de hoogtepunten van Portugal.

Samen met het Hiëronymietenklooster in Lissabon, het klooster van Alcobaça iets naar het zuidwesten en het convent van Tomar verder naar het oosten, is het prachtige klooster van Batalha een van de vier Portugese kloosters dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Gelegen in het kleine dorpje Batalha, behoort dit middeleeuwse klooster met een vermenging van verschillende bouwstijlen onbetwist tot de mooiste en meest bezochte gebouwen van heel Portugal. Door de ligging niet ver van de Atlantische Oceaan en het pittoreske stadje Leiria niet ver naar het noorden, is het klooster bovendien goed op te nemen in een toeristische dagtocht vanuit Lissabon.

Bezienswaardigheden

Waar de meeste kloosters in het centrale deel van Portugal opgericht werden na veroveringen op de Moren, kwam het klooster van Batalha juist tot stand na een kritieke overwinning van Portugal op het koninkrijk Castilië in 1385. De uitkomst van deze veldslag is een belangrijke reden waarom Portugal altijd onafhankelijk is gebleven en niet is opgegaan in het later gevormde Spanje. Ook komt de belangrijke veldslag terug in de naam van het klooster, dat officieel Santa Maria da Vitória heet, oftewel het Heilige Mariaklooster van de Overwinning.

Doordat de bouw van het klooster tot in de vijftiende eeuw duurde, zijn er naast gotische elementen ook Franse en Engelse invloeden terug te vinden, terwijl de in die tijd populaire Portugese Manuelstijl ook prominent aanwezig is. Bijna volledig opgetrokken uit kalksteen dat na vijf eeuwen een gelige kleur heeft gekregen, beschikt het klooster over een zeer nauwe en hoge kerk welke gekenmerkt wordt door een vrij somber interieur. Ook zijn er twee kapellen, namelijk de Capela do Fundador waar de tombe van koning João I en zijn gezin te bezichtigen zijn, en de nooit volledig voltooide Capelas Imperfeitas met de tombes van koning Duarte I en zijn koningin. Van de overige delen van het klooster zijn de kloostergangen en de Salo do Capitulo, waar na de Eerste Wereldoorlog de graven van twee onbekende soldaten zijn toegevoegd, ook zeker een bezoek waard.

Bereikbaarheid

kaart klooster van Batalha Portugal

Het dorpje Batalha ligt net ten zuiden van Leiria, dat via de autoweg A8 ongeveer een uur vanaf Lissabon is. Een mooiere route is vanaf Lissabon de A1 te nemen en daarna vanaf Aveiras de Cima de IC2 door de bergen en bossen te kiezen. Ook zijn er dagelijks vele bussen en treinen van Lissabon naar Leiria, vanaf waar Batalha eenvoudig met een regionale bus te bereiken is.

Praktische informatie

  • Volledige naam::Mosteiro Santa Maria da Vitória
  • Regio en subregio:Centro, Pinhal Litoral
  • Afstand Lissabon:120 kilometer
  • Nabije plaatsen: klooster van Alcobaça, Tomar, Coimbra
  • Aanbevolen tijdsbestek: maximaal een dag

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net