woensdag 7 december 2022

Lissabon

Lissabon, met talloze uitgaansgelegenheden en interessante bezienswaardigheden, is als hoofdstad van Portugal historisch en cultureel ook verreweg de meest indrukwekkende stad van het land.

Gelegen aan de kilometersbrede monding van de rivier de Taag en niet ver van de Atlantische Oceaan, is Lissabon zonder meer een van de meest romantische hoofdsteden van Europa te noemen. Met duizenden gekleurde daken en eeuwenoude steegjes, is deze warme zuidelijke stad dan ook ideaal geschikt voor een stedentrip van enkele dagen of als basis om de rest van Portugal vanuit te verkennen. Restaurants met het beste wat de vallei van de Taag te bieden heeft, levendige uitgaanswijken en een overvloed aan culturele en historische musea hebben voor elk type bezoeker wel iets speciaals te bieden.

Bezienswaardigheden

Als een van de oudste steden van Europa, na achtereenvolgens een belangrijke Fenicische, Romeinse en Moorse vesting te zijn geweest, kwam Lissabon in 1147 in handen van de Portugese koning. Iets meer dan een eeuw later werd het ook de hoofdstad van Portugal en niet lang daarna de belangrijkste en verreweg rijkste stad van het enorme Portugese wereldrijk. Hoewel je als toerist probleemloos veel van dit glorierijke verleden terug kunt vinden, stamt een groot deel van het huidige Lissabon echter uit de achttiende eeuw, toen het na een rampzalige aardbeving in 1755 grootser en imposanter dan ooit tevoren weer werd opgebouwd.

De belangrijkste van deze imposante achttiende-eeuwse architectuur is te vinden aan en niet ver van de grote pleinen van Lissabon, zoals de in elkaar overlopende Rossia en het Praça dos Restauradores. Het is ook hier dat een groot deel van de bekendste winkelstraten van Lissabon te vinden zijn. Meer toeristisch is het nabij de oever van de Taag gelegen Praça do Comércio, welke overloopt in een brede, aangename promenade met een groot aantal imposante bouwwerken waar je ook de belangrijkste musea en kunstgalerijen met ontelbare Europese meesterwerken aan zult treffen.

Voor de oudere delen van Lissabon die de aardbeving overleeft hebben zul je de heuvels moeten beklimmen, hoewel het ook mogelijk is een van de historische kabelspoorweggetjes omhoog te nemen. Wellicht de bekendste wijken zijn Alfama, het historische Moorse deel van Lissabon, en Bairro Alto, een levendige uitgaanswijk iets ten westen van het centrum. Ook het middeleeuwse kasteel van São Jorge dat boven de stad uittorent, is het bezoeken om het uitzicht alleen al zonder meer waard. Iets buiten de historische binnenstad tenslotte, zijn de iconische Torre de Belém en het Hiëronymietenklooster te vinden, twee op de UNESCO Werelderfgoedlijst staande bouwwerken die onlosmakelijk met de Portugese ontdekkingsreizen van de vijftiende eeuw verbonden zijn.

Bereikbaarheid

kaart Hiëronymietenklooster Lissabon

Lissabon bereiken zal niet heel veel moeite zijn, aangezien de meeste Europese luchtvaartmaatschappijen over rechtstreekse vluchten beschikken. Door de centrale ligging en goede verbindingen met de rest van het land is Lissabon daarnaast ook ideaal geschikt als basis om Portugal verder te verkennen.

Praktische informatie

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net