woensdag 7 december 2022

Madeira

Madeira is een groot Portugees eiland voor de Afrikaanse kust, dat vooral bekend staat om het gematigde klimaat, de prachtige natuur en de vele duizenden exotische bloemen.

Op een afstand van ruim 1000 kilometer van de Portugese kust en niet ver ten noorden van de Canarische eilanden is Madeira, dat net als de Azoren een autonome regio binnen Portugal vormt, een ideale vakantiebestemming. Door het permanent gematigde klimaat, de prachtige bergachtige en beboste natuur met een overvloed aan exotische bloemen, biedt het bijna zeshonderd jaar geleden ontdekte eiland met haar grillige kustlijn namelijk alles wat de grootste natuurliefhebber verwacht. Daarnaast biedt de hoofdstad Funchal ook genoeg cultuur en vertier om je ’s avonds niet te hoeven vervelen.

Bezienswaardigheden

Toch is er in Madeira nauwelijks sprake van massatoerisme zoals bijvoorbeeld aan de stranden van de Portugese Algarve, wat voor een deel te verklaren is door de afwezigheid van grote zandstranden. In plaats daarvan moet Madeira het hebben van adembenemende natuurgebieden, met beboste en rotsachtige bergen welke in het verre verleden actieve vulkanen waren, terwijl de valleien juist schitteren door een enorme hoeveelheid exotische bloemen die miljoenen jaren geleden ook in Europa en Afrika groeiden maar tegenwoordig enkel nog in Madeira voorkomen. Het zuidelijke deel van het eiland, waar de berghellingen minder stijl zijn, kenmerkt zich verder door talloze wijngaarden waar Madeira-wijn wordt geproduceerd, een verstevigde wijn vergelijkbaar met port uit de vallei van de Douro in het noorden van Portugal. Tenslotte erg bijzonder aan Madeira zijn de levadas, kleine eeuwenoude irrigatiekanalen die het water vanuit de bergen naar de akkers en wijngaarden leiden en welke daarnaast ook uitstekend geschikt zijn als wandelpaden.

Wat historie en cultuur betreft kan de hoofdstad Funchal aan de zuidelijke kust zich meten met Portugese steden op het vasteland en je zult hier dan ook oude kerken, pittoreske wit geschilderde huizen met kleurrijke daken en nauwe steegjes aantreffen, terwijl er meer dan voldoende uitgaansgelegenheden en restaurants te vinden zijn om je als toerist een poosje zoet te houden. Ook zijn er voor plantenliefhebbers in de Jardins Do Palheiro en de Jardins Botânicos talloze bijzondere planten aan te treffen. Behalve Funchal zijn er op Madeira tenslotte nog een tiental kleinere stadjes aan te treffen, waarbij vooral Câmara de Lobos en Machico met gezellige historische centra ook zeker de moeite van een bezoek waard zijn.

Bereikbaarheid

kaart Madeira Portugal

Madeira ligt op ongeveer anderhalf uur vliegen van Lissabon, maar aangezien de meeste toeristen het eiland rechtstreeks zullen bezoeken is het eenvoudiger een rechtstreekse vlucht naar Funchal te nemen. Vanaf Amsterdam duurt de vlucht bijna vier uur.

Praktische informatie

  • Aantal inwoners: 268.000
  • Belangrijkste stad: Funchal
  • Hoogste punt: 1862 meter
  • Aanbevolen tijdsbestek: een kleine week

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net