woensdag 7 december 2022

Nationaal Park Peneda-Gerês

Het Nationaal Park Peneda-Gerêss is het enige nationale park van Portugal waar niet alleen een prachtig berglandschap maar ook een erg traditionele bevolking tot de attracties behoren.

Waar veel mensen bij Portugal waarschijnlijk denken aan warme, zonnige stranden en prachtige architectuur in de eeuwenoude steden, is er in het noorden van het land ook een heel ander Portugal om te bezoeken. Met ruige, rotsachtige bergen, groene vegetatie en veel wildleven is het Nationaal Park Peneda-Gerês niet alleen bijzonder geschikt voor natuurliefhebbers, maar ook is het prima in een reisschema op te nemen voor hen die vooral veel verschillende kanten van Portugal willen ervaren.

Bezienswaardigheden

In tegenstelling tot het dorre en droge zuiden van het land, is het landschap van de Peneda-Gerês door de invloed van de Atlantische Oceaan juist een opvallend groen stukje Portugal. Met talloze kleine beekjes, rotsachtige bergen tot boven de 1500 meter en uitgestrekte eikenbossen afgewisseld met struiken, heide en gras, leent dit nationale park zich uitstekend voor lange wandelingen door de natuur. De meer avontuurlijke vakantieganger kan zelfs complete klautertochten over de granieten rotsformaties ondernemen, waarbij ontmoetingen met adelaars, wilde paarden, otters, vossen en steenbokken geen uitzonderingen zullen zijn.

Toch is er behalve natuur in het Nationaal Park Peneda-Gerês, genoemd naar de binnen het park gelegen bergketens, ook heel wat aan menselijke activiteiten en cultuur te zien. Zo zijn er bijvoorbeeld delen van een oude Romeinse weg van Braga naar het in het huidige Spanje gelegen Astorga terug te vinden, en uit meer recentere tijden stammen de massieve granieten graanschuren waarvan die bij het dorpje Soajo de mooiste exemplaren zijn. De kleine dorpjes zelf zijn verder uniek in het feit dat er al eeuwenlang sprake is van seizoensmigratie, waarbij vrijwel de volledige terug in de tijd levende bevolking elk jaar tussen het winterdorp en het zomerdorp heen en weer trekt. Een het hele jaar door verlaten dorpje tenslotte is Vilarinho da Furna, dat in de vorige eeuw in een stuwmeer is komen te liggen maar in periodes van weinig regenval weer boven water tevoorschijn komt.

Bereikbaarheid

kaart Parque Nacional da Peneda-Gerês Portugal

Het Nationaal Park Peneda-Gerês is het beste te bereiken vanaf Braga, vanaf waar regelmatige bussen vertrekken naar de dorpjes aan de rand of in het park. Enkele van de betere startpunten om de natuur vanuit te verkennen zijn de kleine plaatsjes Vila do Gerês, Soajo, Arcos de Valdevez en Lindoso.

Praktische informatie

  • Volledige naam: Parque Nacional da Peneda-Gerês
  • Regio en subregio: Norte, verdeeld over de subregio’s Alto Trás-os-Montes, Cávado en Minho-Lima
  • Afstand Lissabon: 440 kilometer
  • Nabije plaatsen: Braga, Guimarães, Viana do Castelo
  • Aanbevolen tijdsbestek: een of meerdere dagen

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net