woensdag 7 december 2022

Porto

Porto, met een verbluffend mooie binnenstad, prachtige bruggen en een historische wijnbouwstreek als achterland, doet als tweede stad van Portugal op toeristisch gebied zeker niet voor Lissabon onder.

Waar Lissabon de grootste en belangrijkste stad van Portugal is, heeft het noordelijker gelegen Porto als tweede stad van het land een geheel eigen karakter. Vooral bekend om port, een verstevigde wijn uit de vallei van de rivier Douro, is Porto ook vooral een grote moderne stad met talloze uitgaansgelegenheden en winkelgebieden die haar rijke verleden als havenstad combineert met het Europa van het heden. Voor toeristen is het daarnaast niet alleen om de historische binnenstad erg interessant, maar ook doordat het een uitstekende uitvalsbasis is om de rest van het noordelijke Portugal vanuit te verkennen.

Bezienswaardigheden

Het meest schilderachtige deel van de oude binnenstad van Porto is Ribeira, het stadsdeel met kleurrijke huisjes, nauwe steegjes en kleine binnenhofjes waar je zonder problemen van overheerlijk restaurant naar overheerlijk restaurant kunt lopen. Ook kun je vanaf hier de talloze bruggen die de beide hoge oevers van de Douro met elkaar verbinden bezichtigen, waarbij vooral de negentiende-eeuwse Ponte Maria Pia en de Ponte Dom Luis I, beide ontworpen met behulp van Gustav Eiffel van de bekende toren in Parijs , in heel het land bekendheid genieten. De Ponte Dom Luis I is daarbij vooral fascinerend doordat het bovenste deel van de brug de hoger gelegen stadsdelen en het onderste deel de lage stadsdelen met elkaar verbindt.

Eveneens bekende toeristische trekpleisters zijn de Torre dos Clérigos, de hoogste kerktoren van de stad, de veel oudere middeleeuwse kathedraal en de eveneens middeleeuwse kerk van Cedofeita. Verder evenals de Torre dos Clérigos door de hoge ligging bijna overal in de stad zichtbaar is het paleis van de bisschop, dat compleet met een glazen koepel, een barok exterieur en een uitbundig versierd interieur tot de mooiste bouwwerken van Porto gerekend kan worden. Het Palácio da Bolsa, de oude beurs van de stad, trekt juist weer veel bezoekers door de rijkelijk gedecoreerde Arabische zaal, terwijl het Castelo da Foz aan de monding van de rivier daarentegen een echt kasteel is dat oorspronkelijk hier gebouwd werd om de stad tegen vijandige marineschepen te beschermen. Verder heeft Porto ook een behoorlijke verzameling van moderne architectuur, zoals het in 2005 geopende concertgebouw Casa da Música van de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Behalve dat er in Porto genoeg toeristische bezienswaardigheden zijn om je minstens enkele dagen bezig te houden, is het tenslotte ook een erg leefbare stad met gezellige uitgaansgebieden waar je op het terras of in een café kunt genieten van een glaasje Port.

Bereikbaarheid

kaart Porto Portugal

Als tweede stad van Portugal is Porto rechtstreeks per vliegtuig vanuit Nederland bereikbaar, maar als je Porto wilt bezoeken vanuit Lissabon dan is het ook vrij eenvoudig. Met de auto kun je via de A1 in ongeveer vier uur Porto bereiken, terwijl regelmatige en snelle intercity-treinen de afstand nog sneller overbruggen.

Praktische informatie

  • Aantal inwoners: 238.000
  • Regio en subregio: Norte, Grande Porto
  • Afstand Lissabon: 320 kilometer
  • Nabije plaatsen: Braga, Aveiro, Guimaraes
  • Aanbevolen tijdsbestek: drie a vier dagen

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net