woensdag 7 december 2022

Sintra

Sintra is een klein middeleeuws stadje niet ver van Lissabon waar een zeer groot aantal zeer indrukwekkende kastelen en paleizen te vinden is.

Nog maar net van de soms onstuimige en soms verkoelende Atlantische Oceaan gescheiden door een spectaculair groen gebergte, is Sintra net buiten Lissabon een bijzonder aangenaam klein stadje. Hoewel het door de schitterende natuur een uitstekende uitvalsbasis is om de rotsachtige kust te verkennen, staat Sintra echter vooral bekend om het grote aantal paleizen en kastelen die hier over een periode van meer dan duizend jaar gebouwd zijn. Hierdoor leent het middeleeuwse stadje zich perfect voor een dagtrip om de Portugese hoofdstad even te ontvluchten zonder hier ver voor te hoeven reizen.

Bezienswaardigheden

Een echte verklaring waarom er juist in Sintra zoveel kastelen te vinden zijn is er niet, maar wel zeker is dat het stadje al meer dan duizend jaar bij kastelenbouwers in trek is. Het oudste kasteel, het Castelo dos Mouros op een heuvel net buiten de stad, werd hier gebouwd tijdens de achtste en negende eeuw toen de islamitische Moren het Iberische schiereiland in hun macht hadden. In veel betere staat bewaard gebleven is het Palácio Nacional da Pena op een andere heuvel, het resultaat van middeleeuwse overblijfselen gecombineerd met negentiende-eeuwse reconstructies en uitbreidingen in de Romantische stijl. Het derde belangrijke middeleeuwse kasteel tenslotte is het Koninklijk Paleis van Sintra in het centrum van de stad, dat meteen in het oog springt door de enorme kegelvormige schoorstenen van de keukens en dat in het verleden regelmatig dienst deed als buitenverblijf van de Portugese koningen.

Waar de drie bovenstaande kastelen vooral erg oud en in opdracht van de machthebbers gebouwd zijn, staat de streek ook bekend om de vele particuliere villa’s en paleizen die hier verrezen in meer recente eeuwen. Waarschijnlijk de mooiste hiervan zijn de negentiende-eeuwse Quinta da Regaleira van een Portugese baron compleet met sprookjesachtige tuinen, tunnels, grotten, een labyrint en watervallen, en het zeer excentrieke Palácio de Monserrate van een rijke Engelse koopman die het volledig in de stijl van het Indiase Mogolrijk liet bouwen. Minder luxueus maar erg populair onder Nederlandse toeristen is tenslotte het Palácio de Seteais, dat hier aan het eind van de achttiende eeuw verrees voor de Nederlandse consul.

Bereikbaarheid

kaart Sintra Portugal

Sintra kan snel en eenvoudig bereikt worden door de trein te nemen vanaf het station Rossio midden in het centrum van Lissabon, dat binnen de stad bereikt kan worden met de groene lijn van de metro. Eenmaal in Sintra kun je vervolgens op de telkens in een rondje rijdende bus 434 stappen, die de kastelen met elkaar verbindt. Het groene deel links van Sintra op de kaart is de Serra de Sintra, het bosrijke gebergte dat het scheidt van de oceaan.

Praktische informatie

  • Aantal inwoners: 34.000
  • Regio en subregio: Lissabon, Grande Lisboa
  • Afstand Lissabon: 30 kilometer
  • Nabije plaatsen: Lissabon, Hiëronymietenklooster, Torre de Belém
  • Aanbevolen tijdsbestek: een of twee dagen

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net