woensdag 7 december 2022

Tomar

Tomar is een middeleeuws stadje in het centrale deel van Portugal dat bovenal bekend staat om het grote klooster en kasteel dat hier tijdens de oorlogen tegen de Moren werd gebouwd.

De vallei van de Nabão in het centrale deel van Portugal bestaat uit een lappendeken van stukjes bos en akkers die afgewisseld worden met kleine middeleeuwse stadjes, waarvan het in de twaalfde eeuw gestichte Tomar zonder meer een van de meest prominente is. Ingeklemd tussen de rivier en een heuvel, wordt het in letterlijke en historische zin gedomineerd door het op die heuvel gelegen Convent van Christus, een klooster en kasteel dat een cruciale rol speelde tijdens de herovering van het Iberische schiereiland op de Moren. Het klooster staat geheel verdienstelijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is bijzonder geschikt voor hen geïnteresseerd in de turbulente Portugese geschiedenis.

Bezienswaardigheden

Het zal daarom niet als een verrassing komen dat het Convent van Christus verreweg de populairste toeristische attractie is van Tomar. Gesticht in 1159 als hoofdkwartier van de Portugese afdeling van de Orde der Tempeliers, de befaamde christelijke ridderorde, was het convent niet alleen een klooster maar tevens een groot kasteel met een citadel dat talloze aanvallen van de islamitische Moren heeft weten te weerstaan. Zeer de moeite van het bekijken waard is de ronde kerk binnen het complex, gebouwd naar voorbeeld van de kerken die de Tempeliers in Jeruzalem hadden gezien. Ook de verdedigingswerken en de in totaal acht kloostergangen zijn allemaal zeer indrukwekkend te noemen.

Waar de stad Tomar aanvankelijk binnen de muren van de citadel gelegen was, breidde deze zich nadat Portugal uiteindelijk de Moren had verdreven uit naar de oevers van de lager gelegen rivier. De stad zelf is daarmee dus iets jonger dan het Convent van Christus, maar biedt desondanks nog voldoende bezienswaardigheden. Zo is de kerk van Santa Maria do Olival erg interessant omdat hier enkele belangrijke Tempeliers begraven liggen en tevens is de best bewaarde joodse synagoge van heel Portugal in het middeleeuwse centrum van Tomar te vinden. Ook erg leuk is het Lucifermuseum, met een grote verzameling van luciferdoosjes van over heel de wereld. Ongeveer tien kilometer ten zuiden van de stad tref je daarnaast nog het kasteel van Almourol aan, dat een met het convent vergelijkbare strategische functie had in de oorlog tegen de Moren, terwijl je enkele kilometers ten westen van Tomar tenslotte nog een zeer interessante zestiende-eeuwse aquaduct kunt bewonderen, namelijk de Aqueduto dos Pegões.

Bereikbaarheid

kaart Tomar Portugal

Tomar is gelegen op ongeveer anderhalf uur rijden van Lissabon, niet ver van de A1 die de Portugese hoofdstad met Porto in het noorden van het land verbindt. Ook vertrekken er elk uur directe treinen vanaf Lissabon naar Tomar die er ongeveer twee uur over doen.

Praktische informatie

  • Aantal inwoners: 41.000
  • Regio en subregio: Centro, Médio Tejo
  • Afstand Lissabon: 140 kilometer
  • Nabije plaatsen: klooster van Batalha, klooster van Alcobaça, Coimbra
  • Aanbevolen tijdsbestek: maximaal een dag

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net