woensdag 7 december 2022

Torre de Belém

De imposante en ontzettend mooi versierde verdedigingstoren van Belém, een historische buitenwijk van Lissabon, is volledig terecht een van de meest bezochte attracties van de Portugese hoofdstad.

Zonder twijfel een van de meest herkenbare symbolen van Lissabon en heel Portugal, is de extreem weelderig gedecoreerde toren van Belém in de kleurrijke wijk van waaruit de legendarische Portugese ontdekkingsreizen georganiseerd werden, tevens een van de grootste toeristische trekpleisters van de stad. Gewijd aan Lissabons beschermheilige Sint Vincentius werd de kalkstenen verdedigingstoren gebouwd aan het begin van de zestiende eeuw om de reizen van Vasco da Gama te herdenken, de eerste Europeaan die om Afrika heen naar India voer.

Bezienswaardigheden

De zeer intensief versierde toren moet gezien worden tegen de achtergrond van het extreem rijke Portugal van de zestiende eeuw, dat zich toen net ontplooid had tot Europa’s toonaangevende maritieme macht met koloniën in de verste uithoeken van de wereld. De meest bekende ontdekkingsreizen waren natuurlijk die van de reeds genoemde Vasco da Gama, maar ook op de andere wereldzeeën waren het in die tijd de Portugezen die de toon zetten. De toren van Belém, gebouwd in opdracht van koning João II, was daarom behalve een een verdedigingswerk in de wijde monding van de rivier de Taag ook een eerbetoon aan de zeelieden die in naam van de Portugese koning het eerste grote wereldrijk waar de zon nooit onderging stichtten.

De toren werd voltooid tussen 1515 en 1521 en stond opmerkelijk genoeg aanvankelijk op een klein eilandje in de rivier, dat na de grote verwoestende aardbeving van 1755 met toren en al verplaatst werd naar de oever. De 30 meter hoge en 12 meter brede toren is geplaatst op een bastion met daarin talloze kanonnen, terwijl binnenin de toren in totaal vijf verdiepingen met onder andere een kleine koningszaal te bewonderen zijn. Het meest in het oog springt de toren echter door de overweldigende Manuelstijl, welke doorspekt met Venetiaanse, Moorse en zelfs Indische invloeden karakteristiek was voor het Portugal van net na de middeleeuwen. Het enigszins verkleurde witte kalksteen en de wat gesleten, mistroostig aandoende aanblik van de toren, helpen je een heel eind op weg om in het bouwwerk een residu van het eens glorieuze en majestueuze Portugese imperium te ontwaren.

Bereikbaarheid

kaart Torre de Belém Lissabon

De Torre de Belém is te bereiken door vanuit het centrum van Lissabon tram lijn 15 te nemen, welke langs de kust het westelijke deel van de stad bedient. Vanaf halte Pedrouços is het vervolgens slechts enkele minuten lopen naar de toren aan de rivier, maar misschien handiger te onthouden is dat het slechts twee haltes verder is dan het beroemde Hiëronymietenklooster dat ook in Belém te vinden is.

Praktische informatie

  • Volledige naam:Torre de Belém
  • Openingstijden:dinsdag tot en met zondag van 10:00 tot 17:30 (oktober – april) of van 10:00 tot 18:30 (mei – september); gesloten op maandagen, 1 januari, pasen, 1 mei en 25 december
  • Toegangsprijs:€5 met kortingen voor families en senioren
  • Nabije attracties: Hiëronymietenklooster
  • Aanbevolen tijdsbestek: ongeveer een uur

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net