woensdag 7 december 2022

Vesting van Elvas

De Vesting van Elvas is een goed bewaard gebleven garnizoensdorp aan de grens met Spanje, gebouwd in een tijd van regelmatige militaire conflicten tussen beide Iberische landen.

Hoewel Spanjaarden en Portugezen tegenwoordig goed met elkaar overweg kunnen, hebben de beide landen ook eeuwenlang rivaliteit en oorlogen achter de rug waarbij er vooral van de zeventiende tot de negentiende eeuw regelmatige schermutselingen plaatsvonden. Uit deze tijd stamt ook de vesting van Elvas, een versterkt militair dorp nabij de Spaanse grens aan de weg die Lissabon en Madrid met elkaar verbindt. Doordat het in erg goede staat bewaard is gebleven, geldt het als een van de belangrijkste toeristische attracties in Alentejo, het warme, zuidelijke platteland van Portugal.

Bezienswaardigheden

Al tijdens de Arabische periode was er sprake van een fort in Elvas, dat tijdens de middeleeuwen telkens uitgebreid werd naarmate de wijze van oorlog voeren door de eeuwen heen veranderde, maar het grootste deel van de vandaag de dag te bezichtigen vesting is aangelegd vanaf de zeventiende eeuw. Dit was nadat Portugal zich los had weten te maken na een korte eeuw door de Spaanse kroon geregeerd te zijn, met alle militaire conflicten van dien. Voor Nederlandse toeristen waarschijnlijk interessant om te weten is dat een groot deel van het ontwerp afkomstig is van Nederlandse adviseurs die maar al te graag de Portugezen van dienst waren tegen de gezamenlijke vijand Spanje.

De verdedigingswerken in de vorm van een sterfort zoals het Nederlandse Naarden zijn dan ook duidelijk terug te herkennen in Elvas, met het verschil dat de grachten geen water bevatten. Het speciale aan de vesting van Elvas is echter dat het een sterfort is dat nauwkeurig is aangepast aan het droge, bergachtige terrein van Alentejo, waardoor het toch uitermate goed te verdedigen was tegen vijandige Spaanse troepen. Tot de hoogtepunten behoren verder het aquaduct van Amoreira, dat de vesting van water voorzag en zo gebouwd is dat het hevige aanvallen kon weerstaan, en de fortificaties op de omliggende heuveltoppen welke Elvas in die tijd zo goed als onneembaar maakten. Daarnaast zul je in de vesting zelf nog eeuwenoude legerbarakken, huizen, een ziekenhuis, een kerk, een school en een klooster aantreffen, welke allemaal bijdragen aan de bijzondere sfeer van dit oude garnizoensdorp.

Bereikbaarheid

kaart Elvas Portugal

Gelegen aan de weg van Lissabon naar Madrid, is Elvas het eenvoudigst te bereiken door vanaf Évora nog een uur door te rijden over de A6. Ga je met het openbaar vervoer dan is de enige mogelijkheid een bus te nemen vanaf het per trein vanaf Lissabon bereikbare Évora, want de treinen gaan namelijk niet door tot Elvas.

Praktische informatie

  • Volledige naam: Cidade Fronteiriça e de Guarnição de Elvas
  • Regio en subregio: Alentejo, Alto Alentejo
  • Afstand Lissabon: 210 kilometer
  • Nabije plaatsen: Évora, Alentejo
  • Aanbevolen tijdsbestek: een dag

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net