woensdag 7 december 2022

Viana do Castelo

Viana do Castelo is een kleine stad in het noorden van Portugal met prachtige stranden en een glorierijke verleden tijdens de dagen van het Portugese wereldrijk.

De bekendste kuststeden van Portugal zijn natuurlijk Lissabon en Porto, maar wie eens iets anders wil zien dan deze door toeristen onder de voet gelopen plaatsen kan het veel kleinere en noordelijker gelegen Viana do Castelo in overweging nemen. Gesticht in de middeleeuwen, groeide deze schilderachtige stad in de zestiende eeuw uit tot een belangrijke haven van waaruit de Portugese schepen vertrokken naar de nieuw ontdekte werelddelen. Bovendien biedt Viana do Castelo, gelegen aan de monding van de rivier de Lima, naast een nauwelijks aangetaste historische binnenstad ook een van de mooiste zandstranden van het land.

Bezienswaardigheden

De oude en eenvoudig te voet te aflopen binnenstad van Viana do Castelo ziet er grotendeels nog net zo uit als enkele eeuwen geleden en zal je als toerist doen terugdenken aan de rijkdom en welvaart van weleer. Vooral het Praça da República, oftewel het Plein van de Republiek, staat vol met de meest indrukwekkend versierde gebouwen waarbij het voormalige stadhuis en het paleis van de Sá-familie tot meest bezochte behoren. Ook kent Viana do Castelo een groot aantal kerken, waaronder de kathedraal de Lago da Matriz en vijftiende-eeuwse romaanse Moederkerk die zeker niet gemist mogen worden.

Verreweg het bekendste bouwwerk van Viana do Castelo echter is de Santa Luzia die op de gelijknamige berg boven de stad uittorent. Deze basiliek, gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw naar voorbeeld van de Sacré-Coeur in Parijs , is niet alleen erg majestueus om te zien, maar biedt ook een onovertroffen uitzicht over de stad en de kust. Verdere invloeden uit Parijs zijn terug te vinden in de Puente Eiffel, de brug ontworpen door dezelfde architect als die van de Eiffeltoren en welke de stad met de zuidelijke oever van de rivier de Lima verbindt. Vanaf hier is het bovendien ook niet ver naar de uitgestrekte stranden langs de Atlantische Oceaan die door de koele winden zelfs in de warmere zomermaanden toch heel aangenaam om te verblijven zijn.

Bereikbaarheid

kaart Viana do Castelo Portugal

Viana do Castelo is de meest noordelijke stad van Portugal en ligt niet ver van de Spaanse grens. Via de A28 is het vanaf Porto ongeveer een uur rijden, terwijl de trein er ongeveer even lang over doet.

Praktische informatie

  • Aantal inwoners: 91.000
  • Regio en subregio: Norte, Minho-Lima
  • Afstand Lissabon: 390 kilometer
  • Nabije plaatsen: Braga, Guimarães, Nationaal Park Peneda-Gerês
  • Aanbevolen tijdsbestek: een of twee dagen

2017 Powered By Wordpress, website maintained By Mkbconnect.net